Ouderen achter het stuur

Hoe ouder je bent, hoe minder kilometers je rijdt. Het CBS maakte vandaag nieuwe cijfers bekend van ouderen achter het stuur. Hoewel het aantal automobilisten op leeftijd afneemt, zijn velen een risico op de weg.

Koos Spee verkeersofficier van justitie, maakt zich zorgen. “Het is logisch dat ouderen die niet meer werken minder kilometers maken. Maar dit zegt nog niks over het aantal ongevallen dat iemand maakt. Als je minder gaat rijden, krijg je ook minder ervaring en word je misschien zelfs minder scherp.”

Automobilisten worden vanaf 75 jaar om de 5 jaren gekeurd. Volgens Koos Spee is die keuring niet streng genoeg. “Er wordt namelijk alleen gekeken naar de meest basale dingen. Natuurlijk worden de ogen en oren getest, net als de algehele lichamelijke gesteldheid, maar het is geen echt diepgaande keuring.

“Zo kunnen mensen met beginnende dementie er nuzelfs doorheen glippen. “Je bent niet verplicht dat te melden bij de keuring, maar mensen die daaraan lijden kunnen in korte tijd erg achteruit gaan.” De periode van vijf jaar tot de volgende keuring is dan veel te lang, zegt Spee.