Beleidsimpuls

home < recensies < stilte voor de storm

Creatieve stilte voor de storm

stilte voor de storm In het boek Met sprongen vooruit, Brainsteps de creatieve stilte voor de storm staat de vraag centraal waarom hoge verwachtingen van brainstorms vaak niet uitkomen. Een belangrijke verklaring is volgens de auteur Veerenhuis-Lens dat de hersenen niet worden opgewarmd. Van rennen met koude spieren krijg je ook kramp. De schrijver introduceert in het boek een nieuwe techniek, Brainsteppen, om de rechter hersenhelft op te warmen.

Klassiek brainstormen

Het boek Met sprongen vooruit veegt de vloer aan met klassiek brainstormen. "Allerlei ideeën die opkomen, ongeacht de kwaliteit, rijp en groen, worden op een grote hoop gegooid en vervolgens door een zeef gehaald in de hoop dat er een gouden ei bij het residu zit." Volgens de auteur is dit een achterhaalde en inefficiënte werkwijze. Het is te vergelijken met het zoeken van een speld in een hooiberg.

training creatief denken

Metiseren

Als alternatief voor het klassiek brainstormen wordt in het boek het metiseren geïntroduceerd. Hierbij krijgen de deelnemers in een eerste ronde de ruimte individueel te filosoferen over de probleemstelling. De overige deelnemers luisteren associatief naar de inbreng en zien het probleem door een andermans ogen. In de tweede fase reflecteren de deelnemers met elkaar op de inbreng uit de eerste ronde om tot oplossingen te komen.

Accomodator

De procesbegeleider construeert uit deze input van de deelnemers concrete oplossingsrichtingen. Deze worden in een tweede bijeenkomst met de deelnemers besproken. In tegenstelling tot bij het klassiek brainstormen, bemoeit de procesbegeleider zich actief met de inhoud van de brainstorm. Veerenhuis-Lens introduceert voor deze procesbegeleider de term accomodator.

Brainsteppen

Interessant is het pleidooi om de hersenen goed op te warmen voor een brainstorm. Om dit praktisch in te vullen heeft de auteur het concept brainsteppen ontwikkeld. In ons dagelijkse leven gebruiken wij primair onze (rationele) linker hersenhelft, terwijl we bij brainstormen vooral name behoefte hebben aan input van onze (creatieve) rechter hersenhelft. Het idee achter brainsteppen is de linker- en rechter hersenhelft actief met elkaar in contact te brengen.
Het boek beschrijft verschillende brainstep-oefeningen. Deze doen denken aan hypnose-oefeningen. Het is misschien een beetje wennen, maar de oefeningen hebben bij de redactie van Beleidsimpuls helaas niet tot nauwelijks effect.

Woestijnling

Ook laterale puzzels blijken goed te werken om de rechter hersenhelft te activeren. Dit past beter bij ons. In het boek worden een aantal leuke laterale raadsels beschreven. Eén daarvan heet de woestijnling:

Je rijdt met een jeep door de Sahara. Plotseling zie je iemand dood voorover in het zand liggen. Er zijn geen sporen te zien. Er is in dagen geen zandstorm geweest die de sporen heeft kunnen uitwissen. Je kijkt in de rugtas van de ongelukkige. Wat tref je aan ? Antwoord »

Hak op de tak

Met sprongen vooruit is vlot geschreven en bevat een aantal originele invalshoeken. Jammer is dat de auteur nieuwe invalshoeken als metiseren en brainsteppen slecht heeft uitgewerkt. Verder zouden de cases iets neutraler kunnen. De kritiek op klassiek brainstormen is te kort door de bocht. Veel is ondertussen al achterhaald. Brainstormen staat als vakgebied ook niet stil!
Echt storend was het van de hak op de tak springen. Het is lastig enige structuur te vinden. Maar dat zal wel komen vanwege de dominantie van het linker brein bij de gemiddelde lezer.

19,95 euro | 112 pagina's | ISBN 9789077983324

Antwoord lateraal raadsel: in de rugtas zit een ongeopende parachute.

Mail a friend
 

Meer inspiratie? Neem een gratis abonnement op het ezine Beleidsimpuls.
Meer over ezine »


Disclaimer - Copyright - Privacy - Sitemap - initiatief van Symbio6

© 2005 - 2009 Symbio6