logo Beleidsimpuls    
 
 over site  reageer  nieuw  FAQ  sitemap  zoeken
   
home
technieken
voorbeelden
hersengym
inspiratie
locaties
e-zine
publicaties
agenda


home> publicaties> recensie

Rapid prototyping

rapid prototyping recensie Het expertisecentrum voor een innovatief openbaar bestuur (InAxis) heeft een zeer lezenswaardige studie uitgebracht naar de mogelijkheden om rapid prototyping breder in te zetten bij de overheid. Deze techniek maakt met een tastbaar model een eerste ontwerp van bijvoorbeeld een procedure of beleidsvoorstel concreet.


Feedback

Een prototype wordt gemaakt om feedback te krijgen op één of meerdere vragen, waarna de makers het prototype weer weggooien. Het verkrijgen van meerdere oplossingen voor één bepaalde vraag staat centraal. Deze techniek verschaft snel inzicht bij afwegingen tussen verschillende alternatieven en geeft informatie over de eisen van de gebruikers. Ook de bewuste bouw van ´slechte´ prototypes kunnen in deze exploratieve fase inzichten opleveren.

Computersimulaties

Hoewel met name de industrie rapid prototyping gebruikt, zijn er ook enkele overheden die deze techniek gebruiken. Een mooi voorbeeld is een experiment met computersimulaties voor nieuwbouwlocaties om de toekomstige bewoners en gebruikers alvast een gevoel te geven van hun toekomstige woonomgeving. Computersimulaties van dergelijke situaties brengen over het algemeen een nogal klinisch gevoel van de werkelijkheid over. De ontwerpers hadden om hieraan tegemoet te komen al veel groen in de wijk getekend. Als grap had een van de ontwerpers ook ergens een kleine hondendrol neergelegd. Tijdens de presentatie aan de gebruikers merkten deze de drol al snel op. Een dialoog over leefbaarheid en veiligheid in de nieuwbouwlocatie was vaak het gevolg.

Voordelen rapid prototyping

  • actieve participatie van gebruikers;
  • gebruikersvereisten worden direct geïmplementeerd;
  • fouten worden in een vroegtijdig stadium opgespoord;
  • verkorte time-to-market;
  • verlaagt de ontwikkelkosten;
  • verhoogt de kwaliteit;
  • verhoogt acceptatie.

Valkuilen rapid prototyping

  • onrealistische en te hoge verwachtingen;
  • blijven hangen in het stadium van prototype;
  • leerstijl sluit niet aan;
  • kosten kunnen oplopen.

Luchtballonnen

De vraag is hoeveel (speel)ruimte de overheid heeft voor prototypes, het presenteren van een halfproduct, voordat men negatief in het nieuws komt. Denk aan de luchtballonnetjes van bewindslieden in kabinet Balkende I. Al is de politiek zich bewust van het ontwikkelingsstadium van het product, toch wordt dit niet altijd door de media en actiegroepen zo gezien. Hierdoor is de neiging aanwezig om alleen iets te ondernemen als het voor 100% afgedekt is.
De praktijk leert echter dat in de maatschappij waar veranderingen steeds sneller gaan en de beleidscyclus daarom steeds sneller moet worden doorlopen. Het een illusie is om te streven naar beleid dat aan alle vereisten voldoet. Straalt men een dergelijke ambitie uit, dan rest doorgaans een overvloed aan negatieve publiciteit.

Beleid niet bug-free

Het is interessant om te bezien wat de publieke sector kan leren van de software-industrie waar regelmatig nieuwe prototypes uitkomen. We moeten dan wel, evenals de softwareproducenten, onderkennen dat overheidsbeleid niet bug-free is.
Door de snelle veranderingen bestaat het risico dat wanneer gestreefd wordt naar volledigheid het beleid achterhaald is op het moment dat het van kracht wordt. Het bouwen van beleid op basis van voortschrijdend inzicht verschaft ons de mogelijkheid wat minder dogmatisch met eenmaal genomen beslissingen om te gaan.

35 pagina's | gratis

downloaden studie >> pdf rapid prototyping (548 kB)

terug | topnaar boven


   
 
 help  adverteren  disclaimer  privacy  webmaster
   
 


Copyright © 2004-2006 Symbio6