logo Beleidsimpuls    
 
 over site  reageer  nieuw  FAQ  sitemap  zoeken
   
home
technieken
voorbeelden
hersengym
inspiratie
locaties
e-zine
publicaties
agenda


home> index voorbeelden> theater rond het burgerjaarverslag

Theater rond het burgerjaarverslag

Sittard-Geleen is een jonge stad, waarin volgens burgemeester Wim Dijkstra "veel goed, maar ook veel mis gaat". Sittard-Geleen probeert op tal van terreinen de stad verder te ontwikkelen. De inbreng van burgers daarbij is heel belangrijk. Hun deskundigheid en toenemende betrokkenheid bij hun directe leefomgeving ziet de gemeente als positieve factoren die samenwerking met de burger kansrijk maken. De gemeente Sittard-Geleen wil met het burgerjaarverslag een instrument ontwikkelen dat burgers meer betrekt bij bestuur en besluitvorming. Het burgerjaarverslag gaat over zaken als de wachttijden bij de stadswinkels en de telefonische bereikbaarheid.

Spanning tussen regelgeving en klantgerichtheid

Om de interactie met de burger naar aanleiding van het burgerjaarverslag te versterken, heeft de gemeente Sittard-Geleen samen met theatergezelschap Het Laagland een voorstelling ontwikkeld. Hierbij worden de inwoners onverwacht geconfronteerd met het spanningsveld tussen regelgeving en klantgerichtheid.
Als thematiek voor de voorstelling is gekozen voor de veelbesproken en omstreden gedifferentieerde afvalheffingen. Hierbij wordt het principe 'de vervuiler betaalt' gehanteerd. In totaal zijn 11 voorstellingen uitgevoerd in publieke ruimten. De acteurs traden op bij een bingomiddag voor ouderen, een repetitie van een mannenkoor en op een middelbare school.

Improvisatie

Voor de acteurs was de tournee afwisselend en interessant om mee te maken. Normaal gesproken gaat het theatergezelschap volledig voorbereid op pad en is alles tot in de puntjes geregeld. Dat was nu anders, vooraf wisten de acteurs niet goed hoe de locatie eruit zou zien, hoe de ontvangst zou zijn, wat voor soort publiek ze precies kon verwachten. Dat gaf een extra spanning maar ook een extra dimensie aan de voorstellingen en vergde nogal wat improvisatievermogen.

Scènes weken discussie los

Ondanks de diverse publieksgroepen bleek de scène over afvalheffing bijna altijd goed aan te sluiten op de belevingswereld van de aanwezigen. Alleen bij de scholieren leefde de thematiek nauwelijks.
Uiteindelijk waren zowel de uitvergroting van de werkelijkheid, het improvisatievermogen van de acteurs, als de dagelijkse werkelijkheid goed op hun plek en bood de scène de juiste opmaat voor het gesprek met de burgemeester. Soms kwam het publiek letterlijk terug op het onderwerp dat de scène aansneed. Andere keren ging het meteen over andere zaken die het publiek hoog zaten en die door het zien van de scène waren 'losgeweekt'.

Tevreden

De burgemeester kijkt tevreden terug op de interactieve sessies."Het was een erg leuke ervaring. Je voelde dat mensen het zeer op prijs stellen dat je als burgemeester echt de tijd voor hen neemt. Natuurlijk, je komt bij tal van gelegenheden in de stad onder de mensen.
Deze keer ging het echt om wat de burgers bezig houdt: geborgenheid, veiligheid, eerlijk bestuur en goed voorzieningenniveau. Het was verfrissend hoe je met elkaar in debat kunt gaan. De mensen namen geen blad voor de mond."
Een verbeterpunt is een nog logischer en dwingender verbinding tussen het theatrale gedeelte en het deel wat in handen ligt van de burgemeester. "Hierdoor kan het theatrale gedeelte een grotere functie krijgen dan een voorzet tot gesprek", aldus de acteurs.

Burgerjaarverslag Sittard-Geleen>>

Meer informatie: Ingrid Poels, gemeente Sittard-Geleen

top index | naar boven


   
 
 help  adverteren  disclaimer  privacy  webmaster
   
 


Copyright © 2004-2006 Symbio6