logo Beleidsimpuls    
 
 over site  reageer  nieuw  FAQ  sitemap  zoeken
   
home
technieken
voorbeelden
hersengym
inspiratie
locaties
e-zine
publicaties
agenda


home> index voorbeelden> PvdA en VVD willen te trage overheid aanpakken

PvdA en VVD willen te trage overheid aanpakken

Ministeries, provincies, gemeenten en andere bestuursorganen moeten zich meer houden aan hun plicht om besluiten te nemen binnen de geldende beslistermijnen. De Tweede-Kamerleden Aleid Wolfsen (PvdA) en Ruud Luchtenveld (VVD) dienden hiervoor een intitiatiefwetsvoorstel in.

Snelle provincie

Tot genoegen van Wolfsen en Luchtenveld gaat de provincie Zuid-Holland per 1 mei 2006 al een regeling voor het te traag afhandelen van bezwaarschriften invoeren. Hiermee loopt de provincie vooruit op een landelijke regeling.

Finish in zicht

In december 2004 is het initiatiefwetsvoorstel ingediend bij de Raad van State. In april 2005 is het advies bij de PvdA en VVD binnengekomen. De volgende stap is het schrijven van een antwoord. Wolfsen en Luchtenveld hopen nog in het zomerreces het antwoord met gewijzigde de wet en toelichting in te kunnen dienen. In het najaar van 2005 neemt de Tweede Kamer een besluit over het voorstel. Komt het zover? Of wordt dit idee al eerder om zeep geholpen? Beleidsimpuls zal dit dossier voor u volgen.

Zeven hoofdzonden

Het belang van het naleven van termijnen is belangrijk voor de rechtszekerheid voor burgers en geloofwaardigheid van de overheid. Bij overschrijding is de ergernis dan ook vaak groot. Niet voor niets wordt 'traagheid' genoemd als een van de zeven hoofdzonden. Er wordt heel vaak veel te laat beslist op aanvragen voor een vergunning en op bezwaarschriften. Ondanks het feit dat de wettelijke termijnen helder zijn en verplichtend. De belangrijkste oorzaak is dat in de Algemene wet bestuursrecht voor de overheid geen sancties zijn opgenomen voor traagheid.

Wetgever aanspreken op plichten

Voor burgers zijn er wel zware sancties. Als ze één dag te laat zijn, worden ze vaak niet-ontvankelijk verklaard en zijn ze hun rechten kwijt. Daarnaast worden de leges en griffierechten steeds hoger. Ook vraagt de overheid steeds meer van de burgers. Het wordt dan ook tijd dat de wetgever ook de overheid sterker aanspreekt op haar plichten.

20 euro boete

Wolfsen en Luchtenveld hebben voorgesteld dat een bestuursorgaan dat te laat is een boete van 20 euro per dag aan de betrokkene moet betalen, tot een maximum van 1.000 euro.

Initiatiefwetsvoorstel >> (WORD-bestand)

top index | naar boven


   
 
 help  adverteren  disclaimer  privacy  webmaster
   
 


Copyright © 2004-2006 Symbio6