jaargang 1 | nummer 5 | 28 september 2004

  
 

Colofon

Beleidsimpuls is een initiatief van Symbio6 en verschijnt om de twee maanden.

Disclaimer

Archief



  In dit nummer

  Praktische toepassing creativiteit

Versnellingskamer Tijd & Ruimte

De versnellingskamer Tijd & Ruimte is een instrument waarmee, bijvoorbeeld gemeenten, de factor tijd in ruimtelijke maatregelen kunnen vertalen.
Begin 2004 is de versnellingskamer getest in een aantal gemeenten. De inspirerende sessies blijken vooral bruggen te slaan tussen verschillende disciplines. Sociaal beleidsmakers spreken een andere taal dan ruimtelijk ontwerpers of planeconomen.

Lees verder >>

top naar boven 

De Tigers van Economische Zaken

Het kennisministerie EZ is 10 medewerkers aan het opleiden tot facilitator voor creatieve bijeenkomsten. Deze medewerkers zijn hiervoor voor een deel vrijgesteld. De Tigers van EZ streven naar 40 sessies. De voortekenen zijn positief. De waan van de dag ligt echter op de loer.

Lees verder >>

top naar boven 

Videohelm tegen brandwondenpijn

Het Martiniziekenhuis in Groningen experimenteert met een videohelm die brandwondenslachtoffers moet afleiden van hun pijn. Tijdens de behandeling krijgt een patiënt deze zogenaamde virtual reality-helm op en ervaart dan bijvoorbeeld een prachtige wandeling door een berglandschap of een spannend sneeuwballengevecht.

Lees verder >>

top naar boven 

Mystery guest bezoekt Burgerzaken

mystery guest De stichting Rekenschap heeft onderzoek gedaan naar het functioneren van een aantal afdelingen Burgerzaken. Dit loket is erg bepalend voor het beeld dat de gemiddelde inwoner heeft van een gemeente.
Een mystery guest bezocht de afdeling Burgerzaken. Dat leverde leerzame inzichten op. Een buitenstaander blijkt de praktijk anders te zien. Het lukt de gemeente te weinig zich te verplaatsen in de klant. Een inwoner ervaart de gemeente pas aan den lijve als hij bijvoorbeeld een nieuw paspoort moet halen. Hij voelt zich op dat moment waarschijnlijk ook meer klant dan burger. Dat maakt de afdeling burgerzaken erg bepalend voor het beeld dat de gemiddelde inwoner heeft van een gemeente heeft.

Meer informatie >>

top naar boven 

Out-of-the-box citaat

"Over hoogstens tien jaar kost een vliegticket helemaal niets meer. Wij krijgen dan inkomsten van hotels, waarnaar wij onze gasten brengen, uit autoverhuur en van de luchthavens, die blij zijn dat wij daar landen."
Dit is de verwachting van topman Michael O'Leary van de Ierse luchtvaartprijsvechter Ryanair.

top naar boven 

  Inspiratie uit verleden

Top 500 rijken in Staatscourant

Tegenwoordig moet het zakenblad Quote hemel en aarde bewegen om met de 'top-500' een schatting te maken van wie wat heeft, maar vroeger werd de lijst met 'rijken' gewoon twee keer per jaar gepubliceerd in de Nederlandse Staatscourant.
Destijds was het bedrag dat aan belasting werd betaald ook van politieke betekenis. Wie in de hoogste belastingschijf viel, werd automatisch verkiesbaar voor de Eerste Kamer. Na het jaar 1848 moest men tot de top van Nederlandse belastingbetalers horen om in de Eerste Kamer (Senaat) te komen.
Waar tegenwoordig fiscalisten worden betaald om belasting te ontwijken, gold anderhalve eeuw geleden juist hoe hoger de aanslag hoe beter; het leverde een 'stem in Staat' op. Vanaf 1848 waren het de centen die bepaalden of iemand wat te zeggen had. De politieke elite was tevens de economische elite.

Vincent van der Burg en Christoph ten Houte de Lange , 'De hoogstaangeslagenen in 's Rijks directe belastingen 1848-1917', ISBN: 90-5613-068-4

Meer informatie >>

top naar boven 

  Verbeter uw vaardigheden

Biomimicry: inspiratie door de natuur

Bij biomimicry gebruik je de natuur als inspiratiebron. De natuur heeft vaak al oplossingen bedacht waar wij nog achter moeten komen. Een voorbeeld is natuurlijke koeling van een gebouw waarbij ontwerpers zich hebben laten inspireren door een termietenheuvel.
Stap voor stap gaat deze techniek als volgt:

  1. Formuleer de probleemstelling.
  2. Noem een aantal dieren.
  3. Kies een dier uit dat tot de verbeelding spreekt en benoem zoveel mogelijk eigenschappen.
  4. Kies een eigenschap uit en koppel dit terug naar het probleem en verzin oplossingen.
  5. Herhaal stap 4 met andere eigenschappen.

Voorbeeld: Eigenschappen van een bij zijn: klein, gestreept, vliegt, prikt, zoekt honing, bezoekt bloemen, neemt stuifmeel mee. Vervolgens koppel je een eigenschap aan het probeem. Bijvoorbeeld: hoe breng ik een nieuw ijsje op de markt. Een bij neemt gratis stuifmeel mee en bewijst daarmee bloemen een goede dienst. Een idee voor een nieuw ijsje zou kunnen zijn om reclame op het stokje te maken voor een goed doel of een oproep voor vermiste persoon te plaatsen.

top naar boven

CPSI is een must voor de creatieve geest!

Elk jaar organiseert Creative Problem Solving Institute (CPSI) een turbulente studieweek. Sjra Puts bezocht dit jaar deze conferentie: "een must voor elke zichzelf respecterende, creatieve geest! " Speciaal voor Beleidsimpuls schreef hij zijn ervaringen op.

Lees verder >>

top naar boven 

  Hersengym

Zelftest voor veranderaars

Hoe ga jij met veranderingen in jouw organisaties om? Naar welke aanpak gaat jouw voorkeur uit?

Test het hier >>

Laterale puzzel

Een man duwt zijn auto naar een hotel, als hij daar aankomt beseft hij dat hij failliet is. Hoe is dit mogelijk?

Antwoord >>

top naar boven

  Uitgelezen

Inspiratie voor Commissie Duijvesteijn

De verhoren van de Commissie Duivesteijn geven een ontluisterend beeld van de werkwijze op het ministerie van Verkeer & Waterstaat bij projecten zoals de HSL-Zuid en de Betuwelijn. Bij het formuleren van aanbevelingen kan de Commissie Duivesteijn zich wellicht laten inspireren door het boek Fysica van Samenwerking. Dit boek is enkele jaren geleden in opdracht van het ministerie van Verkeer & Waterstaat verschenen. Het introduceert een nieuw en praktisch concept voor de besluitvorming over complexe problemen, namelijk vierdimensionale besluitvorming.

Lees verder >>

top naar boven

  Agenda

  • 29 september: workshop creativiteit & stedenbouw (Kreanet);
  • 1 oktober: deadline experimentenregeling InAxis;
  • 5 oktober: symposium ketenregie en Wet Maatschappelijke Ondersteuning;
  • 8 oktober: congres agrologistiek in uitvoering;
  • 29 oktober: symposium beelddenken (Kreanet);
  • 2-3 november: training Innovatief Beleid (Symbio6);
  • 23-24 november: training Innovatief Beleid (Symbio6).
  • 24-26 november: training inspiraLILLE2004 (COCD) pdf

top naar boven

 Antwoord

Laterale puzzel

De man speelde Monopoly.

Terug>>


  
     
  


Copyright © 2004 Symbio6