Elke dag zou iedereen twee ons groenten en twee stuks fruit moeten eten. We weten het allemaal, maar bijna niemand doet het. Britse gentechnologen hebben de concentratie gezonde stoffen in tomaten verhoogd, zodat consumenten minder moeite hoeven te doen.
De tomaten zijn voorzien van zogenoemde anthocyanen. Deze paarskleurige stof zit van nature in aardbeien, zwarte bessen en cranberry's. Door twee genen uit het leeuwenbekje bij de tomatenplanten in te brengen, produceren de planten zelf anthocyanen in hun vruchten. Zo komen er nu - net als bij de aubergine - paarse tomaten aan de plant.
Van tomaten was al bekend dat ze gezond zijn. Anthocyanen beschermen tegen bepaalde kankersoorten, én tegen hart- en vaatziekten. Tevens worden er aan anthocyanen ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. De vruchten bevatten veel lycopeen, dat zorgt voor afweer tegen deze ziektes. De nieuwe paarse tomaat is volgens de onderzoekers twee keer zo gezond als haar rode zusjes.
Muizen met kanker blijken bij een dieet van paarse tomaten langer te leven. Dat wil overigens niet zeggen dat dit bij de mens ook het het geval is.
Genetische gemodificeerde planten kennen strenge regels. De mens heeft de paarse tomaat nog niet kunnen proeven. Hiervoor is officieel
toestemming nodig, en dat zijn lange trajecten. De Britten hebben al wel een aanvraag lopen.
Veel consumenten koesteren een natuurlijke weerzin tegen genetisch gemodificeerd voedsel. De onderzoekers hopen dat consumenten door het gezondheidsvoordeel hun bezwaren snel aan de kant zetten.